Hoppa till innehåll

Fastighetsrätt

Köp av fastighet

Det finns ett antal krav för att ett köpekontrakt av en fastighet ska vara giltigt. Om kraven inte är uppfyllda, anses köpekontraktet som ogiltigt.  

– Köpeavtalet ska vara skriftligt. 

– Både säljaren och köparen måste underteckna köpehandlingen. 

– Information om objektet måste inkluderas i köpehandlingen, såsom fastighetsbeteckningen. 

– Köpeavtalet ska inkludera en överlåtelseförklaring. 

Fel i fastighet

Det förekommer tre olika former av fel när det gäller fastigheter – rättsliga fel, rådighetsfel och faktiska fel. Rättsliga fel kan exempelvis vara att fastigheten belastas av annan persons äganderätt och rådighetsfel kan föreligga om rätten att använda fastigheten har inskränkts av en myndighet.  

Faktiska fel är den vanligaste formen av fel och syftar till fastighetens fysiska skick. Läs mer om faktiska fel i fastighet här. 

Fel i bostadsrätt

Om du köper en bostadsrätt delas det istället in i konkreta och abstrakta fel. Här kan du läsa mer om vad dessa former av fel innebär och hur du kan agera om du upptäcker ett fel i din bostadsrätt. 

Köparens undersökningsplikt

En fastighet säljs i befintligt skick och därav har köparen en skyldighet att se över fastigheten vid köpet. Köparen har en relativt långtgående undersökningsplikt vid köp av en fastighet. Omfattningen av undersökningsplikten varierar beroende på omständigheterna i det enskilda fallet, så det finns inte en lista man kan checka av för att se till att undersökningsplikten är uppfylld. Du har exempelvis en mer långtgående undersökningsplikt när du köpet ett äldre hus eller ett hus i dåligt skick, än vid ett nyproducerat hus. 

Kom i kontakt med Råsunda Juristbyrå

Kontaktuppgifter

Adress:
Råsundavägen 160
169 36 Solna

T-bana: Näckrosen och Sundbybergs Centrum
Pendeltåg: Sundbybergs Station
Buss: Bokvägen

Växel: 08 621 06 10
E-post: kontakt@rasundajuristbyra.se

Alexandros Tsakiris (Sigulf)
Alexandros Tsakiris (Sigulf)
2024-07-14
Mycket nöjd och bra service. Väldigt professionellt. Och det finns en vacker hund 😊.
paula engwall
paula engwall
2024-07-12
Professionellt, flexibelt och trevligt bemötande i samband med bouppteckning och arvsskifte.
Kris
Kris
2024-07-04
Otroligt nöjd med hanteringen av mitt ärende. Linda skötte det professionellt och skyndsamt. Det är angenämt att ha att göra med en juristbyrå som förutom kvalificerad kunskap besitter förmågan att bemöta människor på ett prestigelöst sätt och där leverans sker problemfritt enligt överenskommelse.
Robert Sundström
Robert Sundström
2024-06-07
Använt Råsunda Juristbyrå vid flertalet tillfällen för mitt företag och även rekommenderat dem till kunder som allihopa fått gott bemötande och bra hjälp. Rekommenderar starkt!
Åslög Rosen
Åslög Rosen
2024-06-07
Snabb hantering, trevligt bemötande, supernöjd kund!
Martin Hill
Martin Hill
2024-03-19
Jag har haft Tomas Kolbjer som hjälp i ett ärende och han har varit fantastisk! Kunnig, hjälpsam, snabb (och väldigt effektiv i termer av hur mycket han fått gjort jämfört med kostnaden). Stark rekommendation från mig att välja Råsuna Juristbyrå.
Kenneth Olsson
Kenneth Olsson
2024-02-21
Fantastiskt snabb och bra hjälp. Kan varmt rekommendera denna byrå. / Familjen Olsson
Phantas Phantas
Phantas Phantas
2024-02-09
Mailade juristbyrån med ett ärende och fick snabbt återkoppling och med en gedigen genomgång rörande mina frågeställningar. Mycket nöjd med den snabba servicen och det professionella bemötandet av Kolbjer.
Michele Scalzulli
Michele Scalzulli
2024-02-08
Snabbt och professionellt!
Anton Motty
Anton Motty
2024-02-03
Very good service, since first call to the end a professional help and good results, i higly recomend the service

Lagfart

En lagfart är ett bevis på vem som är ägare till en fastighet. Du ansöker om en lagfart hos Lantmäteriet. Ansökan måste ske inom 3 månader från att fastigheten har en ny ägare. Vid behov kan vi hjälpa till med ansökan till Lantmäteriet.  

Fastighetsinteckning

Fastighetsinteckning är en form av pantsättning. Det sker vanligtvis i samband med bolån, där fastighetsägaren upplåter sin fastighet som säkerhet för sitt lån.  

Fastighetstaxering

Deklaration av fastigheter sker vart tredje eller vart sjätte år. Skatteverket räknar ut fastighetens taxeringsvärde utifrån deklarationen. Taxeringsvärdet ligger därefter till grund för fastighetsavgiften.  

Fastighetsavgiften tillämpas sedan 2008 och har ersatt den tidigare fastighetsskatten. 

Vad kan Råsunda Juristbyrå hjälpa dig med?

Vi ger er gärna råd kring en process vid köp eller försäljning av en fastighet. Rådgivningen kan ske såväl fysiskt på vårt kontor, som genom hembesök eller per telefon/videomöte. Vi går igenom hur omständigheterna ser ut för just er situation och föreslår en passande lösning.

När du har sålt en fastighet

Om du har sålt en fastighet med vinst ska du betala vinstskatt (även kallad kapitalvinstskatt och reavinstskatt). Du deklarerar vinsten och betalar in skatten till Skatteverket året efter att du skrivit kontrakt. Datumet för tillträdet är inte relevant i detta sammanhang. Du har möjlighet att skjuta fram vinstbeskattningen i samband med att du deklarerar försäljningen hos Skatteverket.  

Vid beräkningen av vinstskatten kan du ofta göra avdrag. Vilka avdrag som är möjliga kan variera beroende på det aktuella fallet. Exempelvis kan avdrag ske för mäklararvodet, besiktning, försäkring mot dolda fel och kostnader för lagfart. 

Om du har sålt en fastighet för ett lägre pris än vad du köpte den för innebär det en kapitalförlust. För privatbostäder kan du då få en skattereduktion, då de är avdragsgilla till 50 %.