Hoppa till innehåll

Skatt & Skatterätt

Företagsbeskattning är en av de viktigaste aspekterna för företagare att ha koll på för att kunna driva sin verksamhet framgångsrikt och enligt lagen. Beskattning omfattar flera delar, såsom inkomstskatt, moms och olika skatter för förmåner och transaktioner inom och utanför Sverige. Som företagare är det viktigt att känna till vilka skatteregler som gäller beroende på företagsform, verksamhetens typ och var dina kunder eller leverantörer befinner sig. Att ha ordning på sin skatt är inte bara en laglig skyldighet utan också en del av att bygga ett stabilt och lönsamt företag. Det kan, i synnerhet i början av ens företagande, kännas väldigt läskigt och omfattande. Det behöver det inte alls vara. Vi finns givetvis här för att kunna hjälap dig och ditt företag hela vägen. 

I denna text går vi igenom grunderna för företagsbeskattning, hur moms hanteras, vilka regler som gäller för försäljning till andra europeiska länder och förmånsbeskattning.

Skatt

Kom i kontakt med Råsunda Juristbyrå

Kontaktuppgifter

Adress:
Råsundavägen 160
169 36 Solna

T-bana: Näckrosen och Sundbybergs Centrum
Pendeltåg: Sundbybergs Station
Buss: Bokvägen

Växel: 08 621 06 10
E-post: kontakt@rasundajuristbyra.se

Hur beskattas företag?

Beroende på vilken typ av företagsform du har, beskattas ditt företag på olika sätt. Här är en översikt över de vanligaste företagsformerna och hur de beskattas:

  • Enskild firma: Företagaren beskattas personligen för företagets vinst, eftersom enskilda firmor inte är separata juridiska personer. Vinsten i företaget läggs på företagets ägare och beskattas som inkomst av näringsverksamhet. Skatten omfattar både inkomstskatt och egenavgifter.

  • Aktiebolag: Aktiebolag är separata juridiska personer och betalar själva bolagsskatt på vinsten. För 2024 är bolagsskatten 20,6 %. Eventuell utdelning till aktieägarna beskattas som kapitalinkomst hos den enskilde ägaren.

  • Handelsbolag och kommanditbolag: Dessa är inte heller separata skattesubjekt, vilket innebär att det är delägarna som beskattas för sin andel av bolagets vinst. Vinsten beskattas som inkomst av näringsverksamhet.

  • Ekonomisk förening: Ekonomiska föreningar beskattas på samma sätt som aktiebolag, där föreningen betalar bolagsskatt på 20,6 % på sitt resultat.

Att sköta företagets bokföring och redovisning noggrant är avgörande för att kunna beräkna vinster, förluster och de skatter som ska betalas. Många företagare anlitar en revisor eller redovisningskonsult för att säkerställa att allt sköts korrekt och enligt gällande regler.

Hur gör jag med moms?

Moms, eller mervärdesskatt, är en konsumtionsskatt som företag måste redovisa och betala på de varor och tjänster som säljs. Som företagare måste du lägga på moms på dina försäljningar och redovisa denna till Skatteverket. Samtidigt får du dra av den moms som du själv betalat på inköp som görs till verksamheten. Momsen är ingen kostnad för företaget, utan den fungerar som en pass-through mellan kunden och staten.

Momssatser i Sverige är:
– 25 % (standardmoms) för de flesta varor och tjänster.
– 12 % för livsmedel, hotell, och restaurangtjänster.
– 6 % för bland annat böcker, tidningar och kulturverksamhet.

Som företagare kan du vara skyldig att rapportera momsen varje månad, kvartal eller årsvis beroende på företagets omsättning och ditt val vid registreringen hos Skatteverket.

För att hantera moms korrekt måste du vara noggrann med din bokföring och se till att alltid inkludera moms i dina försäljningar och dra av moms på de rätta inköpen. Detta sker genom den så kallade momsredovisningen, där du sammanställer den moms du ska betala till Skatteverket efter att ha dragit av ingående moms.

Råsunda Juristbyrå

Vad kan Råsunda Juristbyrå hjälpa dig med?

Vi hjälper dig med arbetsrätten. Rådgivningen kan ske såväl fysiskt på vårt kontor som per telefon/videomöte. Vi går igenom de särskilda omständigheterna för just er situation och anpassar oss därefter.

Sälja till andra europeiska länder – Vad gäller med moms & skatt?

När du säljer varor eller tjänster till andra europeiska länder, inom EU, gäller särskilda regler för moms. Dessa regler syftar till att undvika dubbelbeskattning och förenkla handel mellan EU-länder. Beroende på om du säljer till företag eller privatpersoner varierar reglerna:

  • Sälj till företag inom EU: Om du säljer till ett företag som är momsregistrerat i ett annat EU-land, ska du fakturera utan moms, förutsatt att du har köparens momsregistreringsnummer. Detta kallas för omvänd skattskyldighet, där köparen ansvarar för att redovisa momsen i sitt eget land.

  • Sälj till privatpersoner inom EU: Här ska du normalt sett ta ut svensk moms på din försäljning, men om du säljer för stora belopp till privatpersoner i ett annat EU-land kan du behöva registrera dig för moms i det landet och tillämpa deras momssats. Detta kallas för EUs distansförsäljningsregler, och det finns en tröskel för hur mycket du kan sälja innan du måste registrera dig för moms i köparens land.

  • Sälj utanför EU: När du säljer varor eller tjänster till länder utanför EU är dessa normalt momsfria. Men du behöver ändå följa reglerna för export och ha dokumentation som visar att varorna eller tjänsterna levererats utanför EU.

För att säkerställa att du följer rätt momsregler vid internationell handel är det en bra idé att rådgöra med oss på Råsunda Juristbyrå. 

Vad är preliminärskatt för något & varför betalar jag det?

Preliminärskatt är en skatt som betalas av företag och individer i förväg baserat på en uppskattning av det kommande årets inkomst. För företag innebär detta att du för varje räkenskapsår ska göra en bedömning av vad du tror att företagets vinst kommer att bli och sedan betala preliminärskatt löpande under året.

Preliminärskatten baseras på företagets vinstprognos, och den betalas vanligtvis månadsvis. Om det senare visar sig att företagets vinst blev högre eller lägre än beräknat justeras detta i samband med den årliga inkomstdeklarationen.

Detta system är till för att företaget inte ska behöva betala in hela skatten i slutet av året, vilket skulle kunna innebära en stor ekonomisk belastning. Genom att betala preliminärskatt månadsvis sprider man ut skattebetalningen och undviker stora engångsbetalningar.

När ska man betala skatt & moms?

Tidsramarna för att betala skatt och moms varierar beroende på ditt företags omsättning och omständigheter. Här är några viktiga tidpunkter att hålla reda på:

  • Preliminärskatt: Betalas varje månad, vanligtvis den 12e eller 26e i månaden, beroende på om företaget betalar arbetsgivaravgifter.

  • Moms: Momsen kan redovisas och betalas varje månad, varje kvartal eller årsvis, beroende på företagets omsättning. Om du redovisar moms årsvis är det oftast i samband med inkomstdeklarationen.

  • Inkomstskatt: Inkomstskatten betalas när den slutgiltiga deklarationen för året har skickats in och Skatteverket har fastställt företagets slutliga skatt. Denna deklaration skickas in senast i maj året efter beskattningsåret.

Företagare bör ha tydliga rutiner för att hålla koll på när skatter och moms ska redovisas och betalas för att undvika förseningsavgifter och andra sanktioner.

När ska man betala skatt & moms?

Förmånsbeskattning innebär att en anställd beskattas för de förmåner som de erhåller från arbetsgivaren, utöver lön. Det kan handla om tjänstebil, friskvårdsbidrag, gratis boende eller andra typer av förmåner. Dessa förmåner betraktas som en del av den anställdes lön och är därför skattepliktiga.

Arbetsgivaren har ansvar för att redovisa förmånerna till Skatteverket och att dra av skatt på förmånens värde från den anställdes lön. Förmånen ska värderas till marknadsvärde, det vill säga det pris som en privatperson skulle ha fått betala för samma tjänst eller vara.

Vissa förmåner, som exempelvis friskvårdsbidrag upp till ett visst belopp, är skattefria, medan andra, som en tjänstebil, är föremål för särskilda skatteregler beroende på bilens miljöpåverkan och andra faktorer.

För att säkerställa att förmåner hanteras korrekt är det viktigt att både företagare och anställda förstår vilka regler som gäller och hur förmåner ska redovisas och beskattas.