Hoppa till innehåll

Bodelning

Ett äktenskap eller ett samboförhållande som tagit slut innebär att tillgångarna mellan parterna ska delas upp. Det sker genom en bodelning. Det är vid en bodelning som diskussioner för om utköp av den gemensamma bostaden, vem som ska överta vissa tillgångar och hur tillgångarna i övrigt ska fördelas.

Vårt mål är att göra denna process smidig och rättvis för dig. Kontakta oss för att säkerställa att din ekonomiska framtid efter separation är tryggad.

Bodelning mellan sambor eller makar

Skillnaden i bodelningarna är att sambor bara delar på bostaden (om den är anskaffad för gemensamt bruk) samt det bohag man köpt tillsammans. Bil, båt och banktillgångar delas därför inte mellan sambos. Det gör det däremot mellan makar, för då utgör allt som inte är enskild egendom giftorättsgods. Det ska därför tas upp till delning. 

Kontaktuppgifter

Adress:
Råsundavägen 160
169 36 Solna

T-bana: Näckrosen och Sundbybergs Centrum
Pendeltåg: Sundbybergs Station
Buss: Bokvägen

Växel: 08 621 06 10
Mobil: 070 419 95 80
E-post: kontakt@rasundajuristbyra.se

Fyll i nedan för kontakt med oss:

Kenneth Olsson
Kenneth Olsson
2024-02-21
Fantastiskt snabb och bra hjälp. Kan varmt rekommendera denna byrå. / Familjen Olsson
Kenneth N
Kenneth N
2024-02-09
Mailade juristbyrån med ett ärende och fick snabbt återkoppling och med en gedigen genomgång rörande mina frågeställningar. Mycket nöjd med den snabba servicen och det professionella bemötandet av Kolbjer.
Michele Scalzulli
Michele Scalzulli
2024-02-08
Snabbt och professionellt!
Anton Motty
Anton Motty
2024-02-03
Very good service, since first call to the end a professional help and good results, i higly recomend the service
Ingrid Widebäck
Ingrid Widebäck
2024-01-16
Fick snabb, professionell och bra service, och dessutom mycket trevligt bemötande! Rekommenderas verkligen!
Harriet Wallberg
Harriet Wallberg
2024-01-13
Professionellt och kunnigt bemötande.
Kajsa H
Kajsa H
2023-10-28
Tack Tomas för din hjälp med samboavtal!
Erik Båvenstrand
Erik Båvenstrand
2023-10-19
Bra jurist, fick hjälp med bouppteckningen.
David Chlebek
David Chlebek
2023-10-18
Rekommenderar juristen!
Tara Wahab
Tara Wahab
2023-10-17
Jag fick fin bemötande och snabb hjälp med det jag behövde, rekommenderar byrån varmt.

Krav på registrering

Ett bodelningsavtal ska inte (men kan) registreras någonstans utan ska skrivas under av båda parter och sedan behållas av er själva. Det kommer dock behövs visas upp till Lantmäteriet för att kunna söka lagfart. Det kommer även behöva visas upp för banker, försäkringsboalg och kreditinstitut i vissa fall. 

Äktenskapsförord/Samboavtal

Ett samboavtal eller äktenskapsförord påverkar hur bodelningen sker, vilka tillgångar som tas upp till bodelning och hur dessa bodelningar sedan ska fördelas mellan parterna. Äktenskapsförordet ska finnas registrerat hos Skatteverket. 

Enskild egendom genom arv eller gåva

Vissa tillgångar kan vara enskild egendom även utan äktenskapsförord. Ofta är det sådant som ena maken erhållit i gåva eller arv från föräldrar, inte sällan ett hus eller en större summa pengar. Det är viktigt att veta vilka konsekvenser det kan ha för makarnas gemensamma tillgångar och hur man ska göra med detta rent praktiskt. 

Vad händer om man inte kommer överens?

Om man inte är ense om hur tillgångarna fördelas kan det krävas att man ansöker om att få en bodelningsförrättare utsedd. Det innebär att en advokat eller jurist kommer att utses av rätten för att gå igenom era tillgångar & skulder. Därefter kommer denne föra en dialog med båda för att komma fram till en lösning som fungerar för båda. Slutligen kan bodelningsförrättaren komma att tvångsskifta tillgångarna. Kostnaden för bodelningsförrättarens arbete delas mellan parterna med lika del. Är någon av parterna missnöjda med bodelningsförrättarens beslut kan det komma att överklagas till tingsrätten. 

Vad kan Råsunda Juristbyrå hjälpa dig med?

Vi hjälper dig med att upprätta ett korrekt bodelningsavtal. Rådgivningen kan ske såväl fysiskt på vårt kontor, genom hembesök eller per telefon/videomöte. Vi kommer alltid att gå igenom din situation för att se till så att du får de handlingar upprättade som du behöver för att nå dit ni vill.