Hoppa till innehåll

Bodelning

När ett äktenskap eller ett samboförhållande har tagit slut behöver de gemensamma tillgångarna mellan parterna delas upp. Det sker genom en bodelning. Vid en bodelning förs diskussioner om vem som ska överta vissa tillgångar, om någon ska köpa ut den gemensamma bostaden och hur tillgångarna i övrigt ska fördelas.

Vårt mål är att göra denna process smidig och rättvis för er. Kontakta oss för att säkerställa att din ekonomiska framtid är tryggad efter separationen.

Bodelning mellan sambor eller makar

Bodelning mellan makar och sambor skiljer sig något åt. För sambor delar man endast upp samboegendom, vilket innebär bostaden (om den är införskaffad för gemensamt bruk) och det eventuella bohag man köpt tillsammans. Däremot delas exempelvis inte bil, båt och banktillgångar upp mellan sambor. 

Vid en bodelning mellan makar delar man däremot på all egendom. Det enda undantaget är tillgångar som redan tidigare gjorts till enskild egendom, genom exempelvis arv, gåva eller äktenskapsförord.

Kontaktuppgifter

Adress:
Råsundavägen 160
169 36 Solna

T-bana: Näckrosen och Sundbybergs Centrum
Pendeltåg: Sundbybergs Station
Buss: Bokvägen

Växel: 08 621 06 10
Mobil: 070 419 95 80
E-post: kontakt@rasundajuristbyra.se

Fyll i nedan för kontakt med oss:

Bodelningsavtal

Ett bodelningsavtal ska skrivas under av båda parter och sedan behållas av er. Det behöver inte registreras någonstans, men det kan göras. Bodelningsavtalet kommer dock behövas visas upp till Lantmäteriet för att kunna söka lagfart. Det kommer även behöva visas upp för banker, försäkringsbolag och kreditinstitut i vissa fall. 

Äktenskapsförord/Samboavtal

Ett samboavtal eller äktenskapsförord påverkar bodelningen, både gällande vilka tillgångar som tas upp och sedan hur dessa ska fördelas mellan parterna. Ett äktenskapsförord ska finnas registrerat hos Skatteverket. 

Enskild egendom genom arv eller gåva

Vissa tillgångar kan vara enskild egendom även utan ett äktenskapsförord. Ofta är det sådant som ena maken erhållit i gåva eller arv från föräldrar, inte sällan ett hus eller en större summa pengar. Det är viktigt att veta vilka konsekvenser det kan ha för makarnas gemensamma tillgångar och hur man ska hantera detta rent praktiskt. 

Alexandros Tsakiris (Sigulf)
Alexandros Tsakiris (Sigulf)
2024-07-14
Mycket nöjd och bra service. Väldigt professionellt. Och det finns en vacker hund 😊.
paula engwall
paula engwall
2024-07-12
Professionellt, flexibelt och trevligt bemötande i samband med bouppteckning och arvsskifte.
Kris
Kris
2024-07-04
Otroligt nöjd med hanteringen av mitt ärende. Linda skötte det professionellt och skyndsamt. Det är angenämt att ha att göra med en juristbyrå som förutom kvalificerad kunskap besitter förmågan att bemöta människor på ett prestigelöst sätt och där leverans sker problemfritt enligt överenskommelse.
Robert Sundström
Robert Sundström
2024-06-07
Använt Råsunda Juristbyrå vid flertalet tillfällen för mitt företag och även rekommenderat dem till kunder som allihopa fått gott bemötande och bra hjälp. Rekommenderar starkt!
Åslög Rosen
Åslög Rosen
2024-06-07
Snabb hantering, trevligt bemötande, supernöjd kund!
Martin Hill
Martin Hill
2024-03-19
Jag har haft Tomas Kolbjer som hjälp i ett ärende och han har varit fantastisk! Kunnig, hjälpsam, snabb (och väldigt effektiv i termer av hur mycket han fått gjort jämfört med kostnaden). Stark rekommendation från mig att välja Råsuna Juristbyrå.
Kenneth Olsson
Kenneth Olsson
2024-02-21
Fantastiskt snabb och bra hjälp. Kan varmt rekommendera denna byrå. / Familjen Olsson
Phantas Phantas
Phantas Phantas
2024-02-09
Mailade juristbyrån med ett ärende och fick snabbt återkoppling och med en gedigen genomgång rörande mina frågeställningar. Mycket nöjd med den snabba servicen och det professionella bemötandet av Kolbjer.
Michele Scalzulli
Michele Scalzulli
2024-02-08
Snabbt och professionellt!
Anton Motty
Anton Motty
2024-02-03
Very good service, since first call to the end a professional help and good results, i higly recomend the service

Vad händer om man inte kommer överens?

Om man inte är ense om hur tillgångarna ska fördelas kan det krävas att man ansöker om att få en bodelningsförrättare utsedd. Det innebär att en advokat eller jurist kommer att utses av rätten för att gå igenom era tillgångar & skulder. Därefter kommer denne föra en dialog med er båda för att komma fram till en lösning som ni kan acceptera. Slutligen kan bodelningsförrättaren komma att tvångsskifta tillgångarna. Kostnaden för bodelningsförrättarens arbete delas mellan parterna med lika del. Om någon av parterna är missnöjda med bodelningsförrättarens beslut kan det komma att överklagas till tingsrätten. 

Vad kan Råsunda Juristbyrå hjälpa dig med?

Vi hjälper dig med att upprätta ett korrekt bodelningsavtal. Rådgivningen kan ske såväl fysiskt på vårt kontor, genom hembesök eller per telefon/videomöte. Vi kommer alltid att gå igenom de specifika omständigheterna för just din situation, för att säkerställa att du får de handlingar upprättade som du behöver för att nå dit ni vill.