Hoppa till innehåll

Testamente

Fyll i nedan för kontakt med oss:

Adress:
Råsundavägen 160
169 36 Solna

T-bana: Näckrosen eller Sundbybergs Centrum
Pendeltåg: Sundbybergs Station
Buss: Bokvägen

Växel: 08 621 06 10
E-post: kontakt@rasundajuristbyra.se

Kajsa H
Kajsa H
2023-10-28
Tack Tomas för din hjälp med samboavtal!
Erik Båvenstrand
Erik Båvenstrand
2023-10-19
Bra jurist, fick hjälp med bouppteckningen.
David Chlebek
David Chlebek
2023-10-18
Rekommenderar juristen!
Tara Wahab
Tara Wahab
2023-10-17
Jag fick fin bemötande och snabb hjälp med det jag behövde, rekommenderar byrån varmt.
Sergey
Sergey
2023-09-27
Snabbt, enkel och jätte bra kommunikation. Rekommenderas!
Jonny Johansson
Jonny Johansson
2023-08-21
Bra service, trevlig kille! Kan rekommendera
André Jonsson
André Jonsson
2023-06-10
Tomas skötte sig exemplariskt rakt genom processen med hög närvaro och mycket väl utfört slutresultat. Jag kommer att återvända till honom när behovet av juridisk hjälp behövs.
Sofia Andersson
Sofia Andersson
2023-05-16
Snabb service, tydliga svar och trevligt bemötande. Jag blev mycket nöjd. Om jag kommer behöva mer juridisk hjälp, Råsunda Juristbyrå kommer vara självklara valet.

Vad är ett testamente?

Det är enbart genom testamentet som du styr hur dina tillgångar ska fördelas när du gått bort. Det är därför av största vikt att testamentet är korrekt utformat och uppfyller dem krav som ställs på innehållet. Det kan därför vara klokt att anlita en jurist som ser till så att du får ett korrekt testamente som passar dig och din sitaution. På så vis får du dels en handling som uppfyller de krav som lagen ställer på formen, det vill säga formkraven, dels fördelas tillgångarna som du verkligen önskar. 

Testamente eller äktenskapsförord?

En inte ovanlig fråga är vad som skillnaden mellan ett äktenskapsförord/samboavtal å ena sidan och testamentet å andra. Det är förståeligt att man blandar ihop dessa handlingar. Men lite förenklat kan man säga att äktenskapsförordet reglerar vad man äger efter dödsfall eller separation. Testamentet reglerar sedan vem som ska erhålla det man faktiskt äger. Handlingarna har därför två skilda men sammankopplade syften och ofta bör man se över båda samtidigt. 

Äldre par på en bänk - testamente

Inbördes testamente

Makar och sambor, i synnerhet dem med särkullbarn, upprättar i regel ett inbördes testamente. Ett inbördes testamente är egentligen två separata testamenten, men på ett papper. Syftet med det är att att göra det enklare att hålla ordning på testatorernas viljor. Dessutom kan det vara lättare för den först bortgångnes arvingar om viljan var gemensam. 

Formkrav

För att testamente ska vara giltigt så ska det uppfylla vissa formkrav. Handlingen ska, enkelt sammanfattat, vara:
– Skriftlig
– Bevittnad av två oberoende personer
Testamentet ska inte registreras någonstans utan behålls oftast av dig som testator. 
Vissa andra regler gäller för nödtestamenten.

Enskild egendom

I de absolut flesta fall önskar man att det som ens nära och kära ärver efter någon ska vara deras enskilda egendom. Det innebär att det ärvda inte ska delas med arvingens respektive i händelse av separation. Det är viktigt att man ser til att hålla den egendom man ärvt med villkor om enskild egendom separerad från ens övriga tillgångsmassa. 

Vad kan Råsunda Juristbyrå hjälpa dig med?

Vi hjälper dig med att upprätta ett personligt och korrekt testamente. Rådgivningen kan ske såväl fysiskt på vårt kontor, genom hembesök eller per telefon/videomöte. Vi kommer alltid att gå igenom din situation för att se till så att du får de handlingar upprättade som du behöver för att nå dit du vill. Ofta behövs ett testamente i kombination med en framtidsfullmakt och ett äktenskapsförord.