Hoppa till innehåll

Vårdnad och umgänge

Gemensam eller ensam vårdnad?

Som utgångspunkt har föräldrar gemensam vårdnad om sitt barn. Om en eller båda föräldrarna önskar att ändra uppdelningen av vårdnaden, kan domstolen fatta ett beslut i frågan. I alla frågor om boende och vårdnad ska man framförallt se till barnets bästa. Domstolen kommer även fästa särskilt avseende till föräldrarna förmåga att sätta barnets behov först och ta ett gemensamt ansvar i frågor kring barnet.  

Avtal om vårdnad

Om ni båda är eniga om hur boendet, umgänge och vårdnaden ska delas upp mellan er kan vi hjälpa till med att utforma ett avtal, för att det ska vara tydligt för samtliga parter vad som gäller. Om du har svårt att hitta en överenskommelse med den andra föräldern kan vi agera ombud och hjälpa dig att nå en lösning som känns rätt för dig och ert barn.

Kom i kontakt med Råsunda Juristbyrå

Kontaktuppgifter

Adress:
Råsundavägen 160
169 36 Solna

T-bana: Näckrosen och Sundbybergs Centrum
Pendeltåg: Sundbybergs Station
Buss: Bokvägen

Växel: 08 621 06 10
E-post: kontakt@rasundajuristbyra.se

Alexandros Tsakiris (Sigulf)
Alexandros Tsakiris (Sigulf)
2024-07-14
Mycket nöjd och bra service. Väldigt professionellt. Och det finns en vacker hund 😊.
paula engwall
paula engwall
2024-07-12
Professionellt, flexibelt och trevligt bemötande i samband med bouppteckning och arvsskifte.
Kris
Kris
2024-07-04
Otroligt nöjd med hanteringen av mitt ärende. Linda skötte det professionellt och skyndsamt. Det är angenämt att ha att göra med en juristbyrå som förutom kvalificerad kunskap besitter förmågan att bemöta människor på ett prestigelöst sätt och där leverans sker problemfritt enligt överenskommelse.
Robert Sundström
Robert Sundström
2024-06-07
Använt Råsunda Juristbyrå vid flertalet tillfällen för mitt företag och även rekommenderat dem till kunder som allihopa fått gott bemötande och bra hjälp. Rekommenderar starkt!
Åslög Rosen
Åslög Rosen
2024-06-07
Snabb hantering, trevligt bemötande, supernöjd kund!
Martin Hill
Martin Hill
2024-03-19
Jag har haft Tomas Kolbjer som hjälp i ett ärende och han har varit fantastisk! Kunnig, hjälpsam, snabb (och väldigt effektiv i termer av hur mycket han fått gjort jämfört med kostnaden). Stark rekommendation från mig att välja Råsuna Juristbyrå.
Kenneth Olsson
Kenneth Olsson
2024-02-21
Fantastiskt snabb och bra hjälp. Kan varmt rekommendera denna byrå. / Familjen Olsson
Phantas Phantas
Phantas Phantas
2024-02-09
Mailade juristbyrån med ett ärende och fick snabbt återkoppling och med en gedigen genomgång rörande mina frågeställningar. Mycket nöjd med den snabba servicen och det professionella bemötandet av Kolbjer.
Michele Scalzulli
Michele Scalzulli
2024-02-08
Snabbt och professionellt!
Anton Motty
Anton Motty
2024-02-03
Very good service, since first call to the end a professional help and good results, i higly recomend the service

Ensam vårdnad

När föräldrarna har gemensam vårdnad ska de gemensamt enas vid viktiga beslut för barnet. Vid ensam vårdnad faller hela ansvaret på en förälder istället. Föräldern kan då behöva informera den andra föräldern om det som är viktigt att känna till om barnet.  

Ensam vårdnad kan vara aktuellt om ena föräldern vägrar medverka eller motsätter sig vid viktiga beslut för barnet, och barnet drabbas av detta beteende. Det är också aktuellt om det förekommer våld mot barnet eller den andra föräldern, eller exempelvis allvarligt missbruk/försummelse. Det är anses dock inte som en tillräcklig anledning att föräldrarna “tjafsar” med varandra.  

Underhållsbidrag

Om barnet bor mer hos en förälder ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. Bidraget ska användas för kostnader kopplade till barnets boende, mat och fritidsintressen. Föräldrarna kan enas sinsemellan om hur stort bidraget ska vara. När man nått en överenskommelse kring bidraget kan vi upprätta ett avtal åt er, för att göra det tydligt för båda parter vad som gäller framöver. 

Umgängessabotage

I lagen står det att båda barnets föräldrar gemensamt ansvarar för att barnets behov av umgänge tillgodoses. Vårdnadshavare har en skyldighet att underlätta och uppmuntra umgänge med den andra föräldern. Vid vårdnadsfrågor ska man fästa avgörande betydelse till barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna. Om en vårdnadshavare hindrar umgänget mellan barnet och den andra föräldern kan det påverka fördelningen av vårdnaden. Domstolen ska göra en bedömning av risken för fortsatt umgängessabotage i framtiden. 

Vad kan Råsunda Juristbyrå hjälpa dig med?

Vi kan agera ombud för dig i en vårdnadstvist eller hjälpa till att upprätta ett avtal om vårdnad, boende och umgänge. Rådgivningen kan ske såväl fysiskt på vårt kontor, som genom hembesök eller per telefon/videomöte. Vi ser alltid till de särskilda omständigheterna i just din situation och arbetar för att hitta en lösning som passar bra för dig.