Hoppa till innehåll

Äktenskapsförord

Vid äktenskapets ingående vet de flesta att man lägger samman inte bara sina liv, utan även sina tillgångar. Man har därför rätt till hälften av de samlade tillgångarna i händelse av separation eller dödsfall. Det är i det stora hela en korrekt bild, även om det givetvis finns en del undantag att ta hänsyn till. Genom ett äktenskapsförord kan ni, innan eller under ett äktenskap, ändra och anpassa hur tillgångarna ska fördelas. Det kan vara värdefullt att ta hjälp av en jurist för att säkerställa att det blir utformat på ett korrekt sätt.

Ett äktenskapsförord ska upprättas skriftligen, dateras och undertecknas av båda makarna för att vara giltigt. Om det görs några ändringar eller upphävningar av äktenskapsförord omfattas de av samma krav. I övrigt finns det inga krav på hur förordet ska formuleras. Äktenskapsförord kan ingås både av blivande makar inför giftermålet och under äktenskapets gång.  

Testamente eller äktenskapsförord?

En vanlig fråga är vad som är skillnaden mellan ett äktenskapsförord/samboavtal å ena sidan och ett testamente å andra. Det är förståeligt att man blandar ihop dessa handlingar. Lite förenklat kan man säga att äktenskapsförordet reglerar vad man äger efter en separation eller ett dödsfall. Testamentet reglerar vem som ska erhålla det man faktiskt äger. Handlingarna har därför två skilda, men nära sammankopplade syften och ofta bör man se över behovet av båda samtidigt. 

Äktenskapsförord

Adress:
Råsundavägen 160
169 36 Solna

T-bana: Näckrosen eller Sundbybergs Centrum
Pendeltåg: Sundbybergs Station
Buss: Bokvägen

Växel: 08 621 06 10
E-post: kontakt@rasundajuristbyra.se

Fyll i nedan för kontakt med oss:

Krav på registrering

Äktenskapsförordet, till skillnad från exempelvis samboavtalet och testamentet, måste registreras för att få verkan. Registrering ska ske hos Skatteverket. Om man vill ändra ett redan registrerat äktenskapsförord ska man skicka in ett nytt, som därigenom upphäver det gamla. 

Äktenskapsförordet träder i kraft när det inkommer till Skatteverket. Om förordet upprättas innan man gift sig och det skickas in inom en månad från bröllopsdagen är det dock giltigt från äktenskapets ingående.

Ett samboavtal reglerar vanligtvis enbart den gemensamma bostaden, samt i vissa fall bohaget. Ett äktenskapsförord brukar däremot reglera samtliga tillgångar i äktenskapet. Det kan vara fritidshus, bankmedel, aktier, övriga värdepapper, bilar och båtar. Det är därför stor skillnad mellan handlingarna och de bör ses över om ni går från att vara sambos till att bli makar.

Enskild egendom genom arv eller gåva

Vissa tillgångar kan vara enskild egendom även utan ett äktenskapsförord. Det rör sig ofta om tillgångar som ena maken erhållit i gåva eller arv från föräldrar. Det rör sig inte sällan om ett hus eller en större summa pengar. Det är viktigt att veta vilka konsekvenser det kan ha för makarnas gemensamma tillgångar och hur man ska göra med detta rent praktiskt. 

Jämkning av äktenskapsförord

Handlingen kan bli föremål för jämkning om det anses oskäligt. Det kan ske vid en separation i makarnas bodelningsavtal eller genom beslut av domstol. Det ska då anses oskäligt med hänsyn till innehållet i äktenskapsförordet, omständigheterna vid tillkomsten, senare inträffade förhållanden eller omständigheterna i övrigt. 

Det ska då ske en helhetsbedömning av situationen. Det bör dock noteras att jämkningsmöjligheten ska tillämpas relativt restriktivt. Jämkning kan vara aktuellt för att skydda en ekonomiskt svagare make och med hänsyn till utvecklingen av makarnas förmögenhet.

Tolkning av äktenskapsförord

Det är relativt vanligt att enigheter uppstår kring ett äktenskapsförord vid en separation. Många förord innehåller otydliga klausuler, speciellt om det har upprättats av makarna själv utan rådgivning från en jurist. Det kan då behöva tolkas för att bodelningen ska kunna genomföras. I dessa fall ska förordet tolkas utifrån den språkliga formuleringen, omständigheterna vid tillkomsten, makarnas avsikter och förhållningssätt till avtalet under äktenskapet med mera.

Råsunda Juristbyrå

Vad kan Råsunda Juristbyrå hjälpa dig med?

Vi hjälper dig med att upprätta ett personligt och korrekt förord. Rådgivningen kan ske såväl fysiskt på vårt kontor, som genom ett hembesök eller per telefon/videomöte. Vi kommer alltid att gå igenom de särskilda omständigheterna för just er situation, för att se till att ni får de handlingar upprättade som ni behöver.

5 snabba punkter om äktenskapsförordet

Ett äktenskapsförord är ett juridiskt avtal mellan två makar eller blivande makar, där de bestämmer hur deras egendom ska fördelas vid en eventuell skilsmässa eller när någon av dem avlider. Genom ett äktenskapsförord kan parterna reglera om viss eller all egendom ska vara enskild egendom, vilket innebär att den inte delas vid bodelningen. 

1. Vad är ett äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord är ett skriftligt avtal som tecknas av makar eller blivande makar för att bestämma vilken egendom som ska vara enskild och därmed inte ingå i en framtida bodelning.

  • Enskild egendom är den egendom som genom äktenskapsförord, gåvobrev eller testamente är undantagen från att delas vid skilsmässa eller dödsfall. Den som äger egendomen behåller den oavsett vad som händer med äktenskapet.
  • Giftorättsgods är egendom som delas lika mellan makarna vid skilsmässa eller dödsfall, om inte annat har bestämts i ett äktenskapsförord.

Äktenskapsförord kan upprättas både före och under äktenskapet, men för att vara giltigt måste det registreras hos Skatteverket.

2. Varför upprättar man ett äktenskapsförord?

Det finns olika skäl till att makar eller blivande makar väljer att skriva ett äktenskapsförord:

  • Skydda enskild egendom: Makar kan vilja skydda viss egendom från att ingå i en framtida bodelning, till exempel en fastighet, företag, arv eller andra tillgångar. Genom att göra dessa tillgångar till enskild egendom säkerställer man att de inte delas vid skilsmässa eller dödsfall.
    Exempel: Om en av makarna har ett familjeföretag som man vill hålla utanför en eventuell framtida bodelning, kan man genom äktenskapsförord göra företaget till enskild egendom.

  • Ekonomisk oberoende: I vissa fall vill makar ha en tydlig uppdelning av sina respektive tillgångar för att säkerställa ekonomiskt oberoende, särskilt om det finns stora skillnader i tillgångar.

  • Arv och gåvor: Ofta kan ett äktenskapsförord vara kopplat till arv eller gåvor som någon av makarna har fått, där en vill att den tillgången förblir enskild egendom och inte delas vid en eventuell skilsmässa.

3. Hur fungerar ett äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord fungerar genom att parterna skriftligt avtalar om vilken egendom som ska vara enskild. Detta kan vara:

  • Specifik egendom: Parterna kan bestämma att en viss tillgång, t.ex. en fastighet, ska vara enskild egendom.
  • All egendom: Ibland bestämmer makarna att all deras egendom, både nuvarande och framtida, ska vara enskild egendom.

När ett äktenskapsförord har upprättats, ska det skickas in till Skatteverket för registrering. Först när det är registrerat är det juridiskt bindande.

4. Konsekvenser vid skilsmässa eller dödsfall

När ett äktenskapsförord finns, innebär det att den enskilda egendomen inte ingår i en bodelning vid skilsmässa eller dödsfall.

  • Vid en skilsmässa delas enbart giftorättsgodset mellan makarna, medan enskild egendom förblir hos den som äger den.
    Exempel: Om makarna har en fastighet som är enskild egendom enligt äktenskapsförordet, får den maken behålla fastigheten vid en skilsmässa.

  • Vid dödsfall gäller samma princip: enskild egendom ingår inte i den avlidnes kvarlåtenskap och delas inte med arvingar eller den efterlevande maken. Dock kan den efterlevande maken ha rätt till viss egendom för att skydda sin ekonomiska situation, enligt basbeloppsregeln.

5. Ändra eller upphäva ett äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord kan när som helst ändras eller upphävas, men detta kräver att båda parterna är överens och att det nya avtalet också registreras hos Skatteverket. Om makarna inte längre vill att egendom ska vara enskild, kan de genom ett nytt äktenskapsförord göra om den till giftorättsgods.

Sammanfattning av äktenskapsförord:

  • Ett äktenskapsförord är ett juridiskt avtal mellan makar som bestämmer vilken egendom som ska vara enskild och därmed inte delas vid skilsmässa eller dödsfall.
  • Det skyddar specifik eller all egendom från att ingå i en bodelning.
  • Äktenskapsförord måste upprättas skriftligen och registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.
  • Vid skilsmässa eller dödsfall delas bara giftorättsgods, medan enskild egendom förblir hos den som äger den.
  • Det kan ändras eller upphävas genom ett nytt avtal.

Ett förord ger makarna möjlighet att anpassa sina ekonomiska förhållanden efter deras önskemål och skydda tillgångar enligt deras behov och situation.

Äktenskap och företagande

Anna och Sten är gifta och har ett gemensamt barn. Sten har även ett barn (särkullbarn) sedan innan. De bor i en bostadsrätt som ägs av båda med lika delar. Anna driver och äger ett bolag med som hon inte vill bli av med om de separerar eller om Sten skulle gå bort. Då bolaget är värt en hel del skulle hon riskera att behöva sälja bolaget för att kunna lösa ut särkullbarnet om Sten går bort först, eller lösa ut Sten om de separerar. I detta fall bör makarna upprätta ett äktenskapsförord, där Annas bolag blir hennes enskilda egendom. De bör även upprätta ett testamente för att säkerställa att delningen efter bådas bortgång blir på önskat vis.