Fastighetsjuridik & dolt fel
Det finns ett antal krav för att ett köpekontrakt av en fastighet ska vara giltigt. Om kraven inte är uppfyllda, anses köpekontraktet som ogiltigt.
– Köpeavtalet ska vara skriftligt.
– Både säljaren och köparen måste underteckna köpehandlingen.
– Information om objektet måste inkluderas i köpehandlingen, såsom fastighetsbeteckningen.
– Köpeavtalet ska inkludera en överlåtelseförklaring.
Fel i fastighet
Det förekommer tre olika former av fel när det gäller fastigheter – rättsliga fel, rådighetsfel och faktiska fel. Rättsliga fel kan exempelvis vara att fastigheten belastas av annan persons äganderätt och rådighetsfel kan föreligga om rätten att använda fastigheten har inskränkts av en myndighet.
Faktiska fel är den vanligaste formen av fel och syftar till fastighetens fysiska skick. Läs mer om faktiska fel i fastighet här.
Fel i bostadsrätt
Om du köper en bostadsrätt delas det istället in i konkreta och abstrakta fel. Här kan du läsa mer om vad dessa former av fel innebär och hur du kan agera om du upptäcker ett fel i din bostadsrätt.
Köparens undersökningsplikt
En fastighet säljs i befintligt skick och därav har köparen en skyldighet att se över fastigheten vid köpet. Köparen har en relativt långtgående undersökningsplikt vid köp av en fastighet. Omfattningen av undersökningsplikten varierar beroende på omständigheterna i det enskilda fallet, så det finns inte en lista man kan checka av för att se till att undersökningsplikten är uppfylld. Du har exempelvis en mer långtgående undersökningsplikt när du köpet ett äldre hus eller ett hus i dåligt skick, än vid ett nyproducerat hus.
Kom i kontakt med Råsunda Juristbyrå
Kontaktuppgifter
Adress:
Råsundavägen 160
169 36 Solna
T-bana: Näckrosen och Sundbybergs Centrum
Pendeltåg: Sundbybergs Station
Buss: Bokvägen
Växel: 08 621 06 10
E-post: kontakt@rasundajuristbyra.se
Dolda fel i hus & bostadsrätt
När man köper en fastighet, oavsett om det är ett hus eller en bostadsrätt, finns alltid risken att man upptäcker problem som inte var synliga vid köpet. Dessa problem kallas dolda fel och kan innebära att köparen har rätt till ersättning från säljaren. Men vad räknas egentligen som ett dolt fel? Vad är säljarens och köparens ansvar? I den här texten går vi igenom allt du behöver veta om dolda fel.
Exempel på dolda fel i hus & bostadsrätt
Dolda fel är sådana brister i en fastighet som inte var möjliga att upptäcka vid en noggrann undersökning inför köpet och som inte heller kunde förväntas utifrån fastighetens skick och ålder. Exempel på vanliga dolda fel i hus är:
- Fukt- och vattenskador som är dolda bakom väggar eller golv och inte upptäcks vid en vanlig besiktning.
- Problem med avlopp eller rörsystem som inte var uppenbara vid köpet men som visar sig senare.
- Skador på grund av dålig dränering där fastighetens grund har tagit skada, men detta inte kunde ses utan särskild teknisk undersökning.
- Otillräcklig isolering som leder till värmeförlust, men som inte kunde märkas vid köptillfället.
- Allvarliga konstruktionsfel som påverkar husets hållbarhet och säkerhet, men som var osynliga vid köparens inspektion.
Det här räknas normalt inte som dolda fel
Det är viktigt att förstå att inte alla problem som uppkommer efter ett köp räknas som dolda fel. Följande situationer faller vanligtvis inte under begreppet dolda fel:
- Åldersrelaterat slitage och brister som kan förväntas i en äldre fastighet, exempelvis slitna golv eller fönster.
- Fel som köparen borde ha upptäckt vid en normal undersökning, eller där köparen inte har gjort en tillräckligt noggrann inspektion.
- Fel som säljaren informerat om före köpet, antingen muntligt eller skriftligt.
- Estetiska brister, exempelvis mindre repor, fläckar eller ytligt skadade ytor, räknas sällan som dolda fel.
Köparens ansvar vid dolda fel
Som köpare har du undersökningsplikt, vilket innebär att du är ansvarig för att noggrant besiktiga fastigheten innan köpet. Undersökningsplikten är omfattande, och om du upptäcker något som verkar misstänkt är du skyldig att utreda saken vidare. Om du underlåter att genomföra en tillräcklig undersökning kan du förlora rätten att åberopa dolda fel i efterhand. Det är också viktigt att agera snabbt om du upptäcker ett fel efter tillträdet, då anmälan om dolda fel måste ske inom rimlig tid.
Säljarens ansvar vid dolda fel
Säljaren ansvarar för dolda fel i fastigheten upp till 10 år efter försäljningen. Detta innebär dock inte att säljaren ansvarar för alla problem som dyker upp, utan endast de fel som är att betrakta som dolda enligt definitionen ovan. Om ett dolt fel upptäcks kan köparen ha rätt till ersättning för kostnaderna att åtgärda felet, eller i vissa fall få köpeskillingen nedsatt. Säljaren kan också bli skyldig att betala skadestånd om felet är av allvarlig karaktär och orsakat stor skada.
Är elfel dolt fel?
Ett elfel kan räknas som ett dolt fel om det rör sig om allvarliga installationer som inte följer gällande byggregler och som inte var möjliga att upptäcka vid en vanlig undersökning. Mindre elfel, som trasiga strömbrytare eller lampor, räknas dock sällan som dolda fel.
Är mögel dolt fel?
Mögel kan vara ett dolt fel om det är osynligt och inte upptäcktes vid besiktningen, exempelvis mögel bakom väggar eller under golv. Om det däremot fanns synliga tecken på fukt, som fuktfläckar eller lukt, kan det anses att köparen borde ha reagerat på detta, och då gäller inte dolt fel.
När kan man teckna en försäkring för dolda fel?
Säljare kan teckna en försäkring för dolda fel innan fastigheten säljs. Denna försäkring täcker i vissa fall säljarens ekonomiska ansvar om ett dolt fel skulle upptäckas efter försäljningen. Försäkringen gäller vanligtvis i upp till 10 år och är ett sätt för säljaren att skydda sig mot oförutsedda krav från köparen.
Vem anmäler man dolda fel till?
Om du som köpare upptäcker ett dolt fel ska du i första hand kontakta säljaren och göra en skriftlig anmälan om felet så snart som möjligt. Om ni inte kan komma överens om ersättning eller åtgärder kan du vända dig till en jurist för att få hjälp med att driva ärendet vidare. I vissa fall kan ärendet även behöva prövas i domstol. Om en försäkring för dolda fel finns, kan du även kontakta försäkringsbolaget för att få ersättning.
Lagfart
En lagfart är ett bevis på vem som är ägare till en fastighet. Du ansöker om en lagfart hos Lantmäteriet. Ansökan måste ske inom 3 månader från att fastigheten har en ny ägare. Vid behov kan vi hjälpa till med ansökan till Lantmäteriet.
Fastighetsinteckning
Fastighetsinteckning är en form av pantsättning. Det sker vanligtvis i samband med bolån, där fastighetsägaren upplåter sin fastighet som säkerhet för sitt lån.
Fastighetstaxering
Deklaration av fastigheter sker vart tredje eller vart sjätte år. Skatteverket räknar ut fastighetens taxeringsvärde utifrån deklarationen. Taxeringsvärdet ligger därefter till grund för fastighetsavgiften.
Fastighetsavgiften tillämpas sedan 2008 och har ersatt den tidigare fastighetsskatten.
Vad kan Råsunda Juristbyrå hjälpa dig med?
Vi ger er gärna råd kring en process vid köp eller försäljning av en fastighet. Rådgivningen kan ske såväl fysiskt på vårt kontor, som genom hembesök eller per telefon/videomöte. Vi går igenom hur omständigheterna ser ut för just er situation och föreslår en passande lösning.
När du har sålt en fastighet
Om du har sålt en fastighet med vinst ska du betala vinstskatt (även kallad kapitalvinstskatt och reavinstskatt). Du deklarerar vinsten och betalar in skatten till Skatteverket året efter att du skrivit kontrakt. Datumet för tillträdet är inte relevant i detta sammanhang. Du har möjlighet att skjuta fram vinstbeskattningen i samband med att du deklarerar försäljningen hos Skatteverket.
Vid beräkningen av vinstskatten kan du ofta göra avdrag. Vilka avdrag som är möjliga kan variera beroende på det aktuella fallet. Exempelvis kan avdrag ske för mäklararvodet, besiktning, försäkring mot dolda fel och kostnader för lagfart.
Om du har sålt en fastighet för ett lägre pris än vad du köpte den för innebär det en kapitalförlust. För privatbostäder kan du då få en skattereduktion, då de är avdragsgilla till 50 %.