Framtidsfullmakt
En fullmakt gör det möjligt att agera för en annan persons räkning. Det kan särskilt vara värdefullt när man börjar bli äldre och behöver stöd för att genomföra vissa handlingar.
Framtidsfullmakten är en tämligen ny form av fullmakt (infördes 2017), som möjliggör att man i förväg utser någon eller några som ska hjälpa till i händelse av man inte längre är kapabel att göra vissa saker själv. Det kan generellt sett ses som ett substitut eller komplement till en god man. Skillnaden är att man kan förtydliga vad den man utser får och inte får göra som fullmäktig, vem som ska vara det samt att man slipper gå genom en domstol eller kommun.
Formkrav - Framtidsfullmakt?
Formkraven för en framtidsfullmakt är väldigt snarlika de som finns för ett testamente. Det ska alltså vara skriftligt, signerat och bevittnat av två vittnen. Fullmakten bör sedan förvaras av den du utsett som fullmäktig, för att personen ska kunna uppvisa det när denne anser att fullmaktsgivaren inte längre är vid sina sinnens fulla bruk eller av andra skäl inte längre är kapabel att ta hand om allt själv.
Adress:
Råsundavägen 160
169 36 Solna
T-bana: Näckrosen eller Sundbybergs Centrum
Pendeltåg: Sundbybergs Station
Buss: Bokvägen
Växel: 08 621 06 10
E-post: kontakt@rasundajuristbyra.se
Fyll i nedan för kontakt med oss:
Granskare
Man har möjlighet att i sin framtidsfullmakt utse en person som ska vara granskare. Det kan liknas vid en revisor, som på årlig basis ska gå igenom vad fullmaktshavaren har gjort inom ramen av sitt uppdrag och kan, om fullmaktshavaren misskött sitt uppdrag, återkalla fullmakten. Det är dock sällan denna funktion används.
Framtidsfullmakt i flera led
Inte sällan önskar våra klienter upprätta en framtidsfullmakt i flera led, något vi gärna hjälper till med. Det innebär att ifall den primära fullmäktigen, ofta fullmaktsgivarens respektive, inte heller vara fullmäktig så kommer ett barn att träda i dennes ställe. Det innebär ett till lager av trygghet för samtliga parter.
När börjar framtidsfullmakten gälla?
Framtidsfullmakten gäller när den som utses till fullmäktig anser att den bör börja gälla, om inget annat står i fullmakten. Det innebär att partnern, barnet eller den som är utsedd till fullmaktshavare själv får besluta när denne tycker att fullmakten behöver träda i kraft, vilket oftast är praktiskt.
Fullmaktsinnehavaren ska då göra bedömningen att personen inte längre har förmåga att sköta om de angelägenheter som anges i fullmakten.
Vad kan Råsunda Juristbyrå hjälpa dig med?
Vi hjälper dig med att upprätta en personlig och korrekt framtidsfullmakt. Rådgivningen kan ske såväl fysiskt på vårt kontor, som genom hembesök eller per telefon/videomöte. Vi kommer alltid att gå igenom din situation för att se till så att du får de handlingar upprättade som du behöver för att nå dit du vill. Ofta är det en bra idé att även se över testamente, äktenskapsförord och framtidsfullmakt på samma gång, för att säkerställa att man har rätt skydd inför framtiden.