Hoppa till innehåll

Testamente - akut

Behöver du eller någon nära anhörig hjälp med att upprätta ett testamente på kort varsel i Stockholms län med omnejd? Vi hjälper till med detta!

Vi kan på kort varsel ta emot besök, komma hem till dig eller besöka dig på sjukhuset. Vi kommer kunna upprätta, skriva ut och bevittna testamentet på plats och garantera att det är korrekt upprättat och helt i enlighet med dina önskemål. 

Nödtestamente, holografiskt testamente och muntligt testamente

Det finns två alternativ till vanliga testamenten och som ibland kan komma att bli aktuellt. Det ena är ett muntligt testamente där testatorn, inför två samtidigt närvarande vittnen väljer att uttala sin yttersta vilja. Det andra alterantivet är ett hologratiskt testamente innebär att man under en nödsituation skriver ett testamente utan att ha några vittnen över huvud taget. Testamentet ska uppprättas för hand (inte på dator, epost eller SMS) med en bläckpenna samt egenhändigt signerat. Båda alterantiven är godtagbara, men det infinner sig väldigt snabbt bevissvårigheter och frågetecken. Se därför, om möjligt, till att ha ett riktigt testamente. 

Adress:
Råsundavägen 160
169 36 Solna

T-bana: Näckrosen eller Sundbybergs Centrum
Pendeltåg: Sundbybergs Station
Buss: Bokvägen

Växel: 08 621 06 10
E-post: kontakt@rasundajuristbyra.se

Fyll i nedan för kontakt med oss:

Var kan vi hjälpa till?

Vi hjälper regelbundet till med akuta testamenten vid de stora sjukhusen i Stockholm, det vill säga Karolinska sjukhuset, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. Vi åker även på hembesök, både i hem och i äldreboenden och vårdboenden. 

I mån av tid kan vi även bistå i närliggande län.

Vad hjälper vi till med?

Vi ser till att komma två oberoende personer som vittnen. Vi tar med oss teknik för att på plats kunna upprätta, skriva ut och signera ett testamente på arkivpapper, så att det blir korrekt och ordnat gjort. 

Kravet är att testatorn är vid sina sinnens fulla bruk samt att denne har en legitimation tillgänglig.

Enskild egendom

I de absolut flesta fall önskar man att det som ens nära och kära ärver efter någon ska vara deras enskilda egendom. Det innebär att det ärvda inte ska delas med arvingens respektive i händelse av separation. Det är viktigt att man ser til att hålla den egendom man ärvt med villkor om enskild egendom separerad från ens övriga tillgångsmassa. 

Vad händer när jag avlidit?

När en person avlider måste man upprätta en bouppteckning. Den måste förrättas inom tre månader från dödsdagen. Därefter har man ytterligare en månad på sig att skicka in den för registrering hos Skatteverket.

I bouppteckningen tar man upp den avlidnes (och den avlidnes respektives) tillgångar & skulder per dödsdagen. Man antecknar också vilka som är dödsbodelägare och efterarvingar. Finns det ett testamente ska det skickas med tillsammans med bouppteckningen. 

När bouppteckningen väl är registrerad är det dags att påbörja arvskiftet. Det vill säga att det är då man flyttar tillgångarna från den avlidne till arvingarna. I många fall avyttras de flesta tillgångar som den avlidne haft, varefter man skiftar pengar istället för föremål. Det är upp till dödsbodelägarna att bestämma hur man önskar fördela tillgångarna mellan sig. 

Finns det risk att parterna inte kan komma överens kan man som testator bestämma att en av dödsbodelägarna ska bli testamentsexekutor. Denne har då rätt att styra & bestämma hur dödsboet ska förvaltas och fördelas (men är givetvis bunden av testamentet). Man kan även välja att utse en jurist till att bli testamentsexekutor. 

I de flesta fall tar det ett drygt år innan dödsboet är avvecklat, men det kan även ta långt mycket längre tid än så.