Hoppa till innehåll

Vårdnad och umgänge

Gemensam eller ensam vårdnad?

Som utgångspunkt har föräldrar gemensam vårdnad om sitt barn. Om en eller båda föräldrarna önskar att ändra uppdelningen av vårdnaden, kan domstolen fatta ett beslut i frågan. I alla frågor om boende och vårdnad ska man framförallt se till barnets bästa. Domstolen kommer även fästa särskilt avseende till föräldrarna förmåga att sätta barnets behov först och ta ett gemensamt ansvar i frågor kring barnet.  

Avtal om vårdnad

Om ni båda är eniga om hur boendet, umgänge och vårdnaden ska delas upp mellan er kan vi hjälpa till med att utforma ett avtal, för att det ska vara tydligt för samtliga parter vad som gäller. Om du har svårt att hitta en överenskommelse med den andra föräldern kan vi agera ombud och hjälpa dig att nå en lösning som känns rätt för dig och ert barn.

Vårdnad och umgänge​

Kom i kontakt med Råsunda Juristbyrå

Kontaktuppgifter

Adress:
Råsundavägen 160
169 36 Solna

T-bana: Näckrosen och Sundbybergs Centrum
Pendeltåg: Sundbybergs Station
Buss: Bokvägen

Växel: 08 621 06 10
E-post: kontakt@rasundajuristbyra.se

Ensam vårdnad

När föräldrarna har gemensam vårdnad ska de gemensamt enas vid viktiga beslut för barnet. Vid ensam vårdnad faller hela ansvaret på en förälder istället. Föräldern kan då behöva informera den andra föräldern om det som är viktigt att känna till om barnet.  

Ensam vårdnad kan vara aktuellt om ena föräldern vägrar medverka eller motsätter sig vid viktiga beslut för barnet, och barnet drabbas av detta beteende. Det är också aktuellt om det förekommer våld mot barnet eller den andra föräldern, eller exempelvis allvarligt missbruk/försummelse. Det är anses dock inte som en tillräcklig anledning att föräldrarna “tjafsar” med varandra.  

Underhållsbidrag

Om barnet bor mer hos en förälder ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. Bidraget ska användas för kostnader kopplade till barnets boende, mat och fritidsintressen. Föräldrarna kan enas sinsemellan om hur stort bidraget ska vara. När man nått en överenskommelse kring bidraget kan vi upprätta ett avtal åt er, för att göra det tydligt för båda parter vad som gäller framöver. 

Umgängessabotage

I lagen står det att båda barnets föräldrar gemensamt ansvarar för att barnets behov av umgänge tillgodoses. Vårdnadshavare har en skyldighet att underlätta och uppmuntra umgänge med den andra föräldern. Vid vårdnadsfrågor ska man fästa avgörande betydelse till barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna. Om en vårdnadshavare hindrar umgänget mellan barnet och den andra föräldern kan det påverka fördelningen av vårdnaden. Domstolen ska göra en bedömning av risken för fortsatt umgängessabotage i framtiden. 

Råsunda Juristbyrå

Vad kan Råsunda Juristbyrå hjälpa dig med?

Vi kan agera ombud för dig i en vårdnadstvist eller hjälpa till att upprätta ett avtal om vårdnad, boende och umgänge. Rådgivningen kan ske såväl fysiskt på vårt kontor, som genom hembesök eller per telefon/videomöte. Vi ser alltid till de särskilda omständigheterna i just din situation och arbetar för att hitta en lösning som passar bra för dig.

Mer om vårdnad & umgänge

Vårdnad, boende och umgänge är tre viktiga rättsliga begrepp som reglerar ansvaret för och kontakten med ett barn när föräldrarna inte lever tillsammans. Vårdnad handlar om vem som har det juridiska ansvaret för barnet, medan umgänge rör hur mycket tid ett barn har rätt att tillbringa med den förälder som barnet inte har sitt stadigvarande boende hos. Här är en förklaring av vad vårdnad, boende och umgänge innebär: 

1. Vad är vårdnad? 

Vårdnad innebär det juridiska ansvaret för ett barn och handlar om att fatta viktiga beslut om barnets liv. Det kan gälla frågor som rör barnets boende, skola, sjukvård, religion och fritidsaktiviteter. Vårdnaden innebär ett ansvar för barnets personliga och ekonomiska välbefinnande tills barnet blir myndigt. 

Typer av vårdnad: 

  • Gemensam vårdnad: Vid gemensam vårdnad delar båda föräldrarna ansvaret för barnet och ska tillsammans fatta beslut som rör barnets liv. Det innebär dock inte att barnet måste bo lika mycket hos båda föräldrarna, utan barnet kan bo hos en av dem samtidigt som båda föräldrarna ändå har gemensam vårdnad.  

 
Exempel: Om två föräldrar skiljer sig men båda vill fortsätta vara delaktiga i de viktiga besluten kring barnets liv, kan de ha gemensam vårdnad även om barnet bor mest hos den ena föräldern. 

 

  • Ensam vårdnad: Om bara en förälder har vårdnaden om barnet, fattar denne ensam alla beslut som rör barnet. Barnet har fortfarande rätt till umgänge med den andra föräldrern och den andre föräldern har rätt att få information om barnet, men kan inte påverka de stora besluten. 

 
Exempel: Om föräldrarna har en konflikt som gör det svårt att samarbeta kring barnet, kan en förälder ansöka om ensam vårdnad för att få beslutsrätten. 

2. När uppstår frågor om vårdnad? 

Vårdnadsfrågor kan uppstå vid: 

  • Separation eller skilsmässa: När föräldrar går isär behöver de bestämma om de ska ha gemensam vårdnad eller om någon av föräldrarna ska ha ensam vårdnad om barnet. 

  • Konflikter: Om föräldrarna inte kommer överens om hur vårdnaden ska delas eller om samarbetet kring barnet inte fungerar, kan en förälder ansöka om ändring av vårdnaden hos domstol. 

  • Upphörd vårdnad: Vid särskilda omständigheter, som t.ex. missbruk, våld eller om en förälder är oförmögen att ta hand om barnet, kan domstolen besluta att en förälder förlorar vårdnaden. 

Domstolar fattar beslut om vårdnad baserat på vad som är barnets bästa, vilket alltid är den centrala principen i vårdnadsärenden. 

3. Hur fungerar boende?  

Om en förälder har ensam vårdnad om barnet, brukar barnets stadigvarande boende även vara hos den förälder som har vårdnaden. Om föräldrarna har gemensam vårdnad, kan barnet antingen ha växelvis boende hos båda sina föräldrar, eller så har barnet sitt stadigvarande boende hos den ena föräldern. Ibland bor föräldrarna långt ifrån varandra, och ett växelvis boende är inte praktiskt för barnet. Även i frågor om boende är det barnets bästa som avgör vad en domstol bestämmer.  

4. Vad är umgänge? 

Umgänge handlar om barnets rätt att träffa och ha kontakt med den förälder som barnet inte bor med. Det är viktigt att betona att umgänge inte är föräldrarnas rättighet, utan barnets rätt till en nära och god relation med båda sina föräldrar, även om de inte lever tillsammans. 

Olika former av umgänge: 

  • Regelbundet umgänge: Barnet bor hos en förälder men har regelbundet umgänge med den andra, exempelvis varje helg. 

 
Exempel: Om barnet bor hos sin mamma till vardags, kan det ha umgänge med sin pappa varannan helg och under vissa lov. 

 

  • Begränsat umgänge: I vissa fall kan umgänget vara begränsat, t.ex. om en förälder har problem med missbruk eller tidigare varit våldsam. Då kan umgänget ske under övervakning eller i mycket begränsad omfattning. 
    Exempel: Om en förälder har en historia av våldsamhet eller missbruk kan domstolen besluta att umgänget bara får ske på ett tryggt och övervakat sätt, exempelvis med umgängesstöd.  

  • Umgänge med andra närstående: Umgänge kan även gälla relationer med andra viktiga personer i barnets liv, t.ex. mor- och farföräldrar eller syskon, om detta bedöms vara i barnets bästa intresse. 

  • Umgänge under storhelger och lov: Oavsett om föräldrarna har gemensam vårdnad och barnet bor växelvis hos sina föräldrar, eller om ena föräldern har ensam vårdnad, kan föräldrarna behöva enas om hur lov och storhelger ska fördelas. Sommar, jul och nyår innebär ofta ledighet och då vill båda föräldrarna umgås med barnet. Man kan bestämma att barnet ska vara varannan jul och varannan nyår, eller så bestämmer man att föräldrarna ska turas om att få ha förtur till att välja umgängesveckor på sommaren.  

5. Hur beslutas umgänge? 

Om föräldrarna är överens om hur umgänget ska se ut, kan de själva komma överens om en umgängesplan. Om de inte kan enas, kan umgänget bestämmas genom: 

  • Samarbetssamtal: Kommunen erbjuder samarbetssamtal för föräldrar som har svårt att komma överens om vårdnad, boende eller umgänge. Syftet är att hjälpa föräldrarna att hitta en lösning som är det bästa för barnet. 

  • Domstol: Om föräldrarna inte kan komma överens, kan en domstol besluta om umgängesrätten. Domstolen tar alltid hänsyn till vad som är bäst för barnet och kan besluta om vårdnad, boende och umgänge efter barnets behov och situation. 

 

6. Barnets bästa i fokus 

När det gäller vårdnad, boende och umgänge är principen om barnets bästa alltid det som styr. Domstolen och andra myndigheter tar hänsyn till barnets behov av en nära och trygg relation till båda sina föräldrar och till barnets ålder, mognad, och önskemål. 

  • Barnets vilja: När barnet blir äldre och mer moget, tar domstolen större hänsyn till vad barnet själv vill, men det är alltid en helhetsbedömning där barnets behov av trygghet och stabilitet väger tyngst. 

 
Exempel: Om ett äldre barn uttrycker en tydlig önskan att bo mest hos den ena föräldern, kan domstolen ta hänsyn till detta, förutsatt att det inte bedöms vara skadligt för barnet. 

 

7. Ändring av vårdnad, boende och umgänge 

Vårdnads-, boende- och umgängesbeslut kan ändras om förhållandena förändras, t.ex. om en förälders livssituation eller förmåga att ta hand om barnet förändras. Föräldrar kan ansöka om ändring hos domstol om de inte kan nå en ny överenskommelse. 

Sammanfattning av vårdnad, boende och umgänge: 

  • Vårdnad handlar om det juridiska ansvaret för barnet och innebär att den eller de som har vårdnaden fattar beslut om viktiga frågor som gäller barnets liv.  

  • Gemensam vårdnad innebär att båda föräldrarna delar ansvaret och besluten kring barnet, medan ensam vårdnad innebär att en förälder har allt ansvar. 

  • Boende handlar om vart barnet ska ha sitt stadigvarande boende. Antingen så bestäms det att barnet bor växelvis hos båda sina föräldrar, eller så har barnet sitt stadigvarande boende hos den ena föräldern.  

  • Umgänge handlar om barnets rätt att träffa den förälder som det inte bor med och ha en nära relation till båda sina föräldrar. 

  • Om föräldrarna inte kan komma överens om vårdnad, boende eller umgänge, kan domstolen avgöra frågan utifrån barnets bästa, vilket alltid är den avgörande principen. 

  • Samarbetssamtal och domstolsbeslut kan användas för att lösa tvister om vårdnad och umgänge, och besluten kan ändras om omständigheterna förändras. 


Vårdnads-, boende- och umgängesfrågor är till för att skydda barnets intressen och säkerställa att barnet har en trygg och stabil uppväxt, även om föräldrarna inte lever tillsammans.