Hoppa till innehåll

Testamente

Vad är ett testamente?

Det är enbart genom ett testament som du kan styra hur dina tillgångar ska fördelas när du gått bort. Det är därför av största vikt att testamentet är korrekt utformat och uppfyller de krav som ställs på innehållet. Det kan därmed vara klokt att anlita en jurist som ser till så att du får ett korrekt testamente som passar för din situation. På så vis får du dels en handling som uppfyller de krav som lagen ställer, det vill säga formkraven, och som dels fördelas tillgångarna som du önskar. 

Testamente eller äktenskapsförord?

En vanlig fråga är vad skillnaden är mellan ett äktenskapsförord/samboavtal å ena sidan och ett testamente å andra. Det är förståeligt att man blandar ihop dessa handlingar. Lite förenklat kan man säga att äktenskapsförordet reglerar vad man äger efter en separation eller ett dödsfall. Testamente reglerar sedan vem som ska erhålla det man faktiskt äger. Handlingarna har därför två skilda, men nära sammankopplade syften och ofta bör man se över behovet av båda samtidigt. 

Testamente

Fyll i nedan för kontakt med oss:

Adress:
Råsundavägen 160
169 36 Solna

T-bana: Näckrosen eller Sundbybergs Centrum
Pendeltåg: Sundbybergs Station
Buss: Bokvägen

Växel: 08 621 06 10
E-post: kontakt@rasundajuristbyra.se

Inbördes testamente

Makar och sambor, i synnerhet de med särkullbarn, upprättar i regel ett inbördes testamente. Ett inbördes testamente är egentligen två separata testamenten, men på ett papper. Syftet med det är att att göra det enklare att hålla ordning på testatorernas viljor. Dessutom kan det vara lättare för den först bortgångnes arvingar om viljan var gemensam.

Formkrav

För att ett testamente ska vara giltigt ska det uppfylla vissa formkrav. Handlingen ska, kort sammanfattat, vara:
– Skriftlig
– Bevittnad av två oberoende personer
Ett testamente ska inte registreras någonstans, utan behålls oftast av dig som testator. 
Vissa andra krav finns för nödtestamenten.

Enskild egendom

Ofta önskar man att det som ens nära och kära ärver efter en ska vara deras enskilda egendom. Det innebär att det som ärvs inte ska delas med arvingens respektive i händelse av separation. Det är viktigt att man ser till att hålla den egendom man ärvt som enskild egendom separerad från ens övriga tillgångsmassa. 

Råsunda Juristbyrå

Vad kan Råsunda Juristbyrå hjälpa dig med?

Vi hjälper dig med att upprätta ett personligt och korrekt testamente. Rådgivningen kan ske såväl fysiskt på vårt kontor, som genom ett hembesök eller per telefon/videomöte. Vi kommer alltid att gå igenom de särskilda omständigheterna för just din situation, för att se till att du får de handlingar upprättade som du behöver. Ofta behövs ett testamente i kombination med en framtidsfullmakt och ett äktenskapsförord. 

Vem ärver om jag inte har något testamente?

Den legala arvsordningen i Sverige reglerar hur en avliden persons kvarlåtenskap ska fördelas, om det inte finns ett giltigt testamente. Arvsordningen är indelad i tre arvsklasser enligt svensk arvsrätt:

1. Första arvsklassen: Bröstarvingar (barn, barnbarn, etc.)

Den första arvsklassen består av den avlidnes bröstarvingar, vilket innebär barn och deras avkomlingar (barnbarn, barnbarnsbarn osv.).

  • Om den avlidne har barn, ärver dessa lika mycket.
  • Om ett barn har avlidit, träder barnets avkomlingar in och ärver barnets andel (arvskifte per stirpes).
 

Exempel: Om en person avlider och efterlämnar två barn, kommer varje barn att ärva hälften. Om ett av barnen är dött men har två egna barn (dvs. den avlidnes barnbarn), kommer dessa två barnbarn att dela på sitt förälders andel (25 % var).

2. Andra arvsklassen: Föräldrar, syskon och syskons avkomlingar

Om det inte finns några bröstarvingar, går arvet till den andra arvsklassen, som består av föräldrar, syskon och syskons barn.

  • Om båda föräldrarna lever, delar de lika på arvet.
  • Om en förälder har avlidit, går den förälderns andel vidare till dennes barn (den avlidnes syskon).
  • Om ett syskon också är avlidet, går den andelen vidare till syskonets barn (dvs. den avlidnes syskonbarn).
 

Exempel: Om en person dör utan egna barn och har två levande föräldrar, ärver föräldrarna hälften var. Om en förälder är död men personen hade ett syskon, får syskonet förälderns del. Om syskonet är dött men har två barn, går denna andel vidare till syskonbarnen.

3. Tredje arvsklassen: Far- och morföräldrar samt deras barn

Om det inte finns några arvingar i första eller andra arvsklassen, går arvet vidare till den tredje arvsklassen, som består av far- och morföräldrar och deras barn (dvs. den avlidnes fastrar, farbröder, mostrar och morbröder).

  • Far- och morföräldrar ärver i första hand, och om någon av dem har avlidit, ärver deras barn (den avlidnes fastrar, farbröder, mostrar eller morbröder).
  • Kusiner har ingen legal arvsrätt i Sverige.
 

Sammanfattning av arvsordningen:

  1. Bröstarvingar (barn, barnbarn).
  2. Föräldrar, syskon och syskons barn.
  3. Far- och morföräldrar, deras barn (fastrar, farbröder, mostrar och morbröder).

Om ingen arvinge finns i någon av dessa klasser, tillfaller arvet den svenska staten.

Efterlevnade makes arvsrätt

Den efterlevande maken har en särskild arvsrätt. Om det finns gemensamma barn, ärver den efterlevande maken hela arvet med så kallad fri förfoganderätt. Detta innebär att maken kan disponera arvet, men kan inte testamentera bort det. När den efterlevande maken avlider, får barnen sin arvslott.

Om det finns särkullbarn (barn till den avlidne från ett tidigare förhållande), har dessa rätt att få ut sitt arv direkt, men de kan välja att avstå detta till förmån för den efterlevande maken och istället få sitt arv när denne avlider.